Ontstaan - Wandelvereniging Eendracht uit Assen

Ga naar de inhoud
De geschiedenis van de vereniging
Op 23 juni 1910 werd Gymnastiek Vereniging Eendracht opgericht door 14 jongemannen. In het begin turnden we en werd alleen 1x per week in de zaal lesgegeven. Snel daarna kregen wij de beschikking over een stukje weiland. Eigenhandig werd daar een rekstok gemaakt. Later deden we ook aan hoogspringen, kogelstoten en vuistbal (dit was een soort volleybal met een hoger net en een hardere bal). Vanaf de oprichting waren we aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond. Onder auspiciën van de K.N.G.V. hield de vereniging wedstrijden met andere clubs uit Drenthe, Friesland en Groningen.
In de jaren 20 deden de leden naast hun atletiek en turnactiviteiten al aan wandelen, maar wel in groepsverband.Toen op 19 december 1937 de oprichting van de Noord Nederlandse Wandelsport Bond een feit was, sloot Gymnastiekvereniging Eendracht zich hier ook bij aan.
Al medio jaren zeventig waren bij ons 10 wandelgroepen met veel jeugdige leden actief. Een wandelgroep telde tenminste 10 deelnemers. Het wandelen was in die jaren meestal nog een nevenactiviteit. We liepen in groepsverband èn in de maat. In de jaren zeventig werden de resultaten onder de jury van de N.N.W.B. steeds beter. We liepen afstanden van 5, 10 en 15 kilometer, later ook van 25 kilometer. Tijdens het wandelen zongen wij het hoogste lied. Ook tijdens de avondvierdaagse in Assen was Gymnastiekvereniging Eendracht present. Bij de intocht op de laatste dag liepen de wandelaars vooraan in de stoet, direct achter de Zwaluwen. De groengele vlag ging voorop. Vanaf 1976 waren de vrouwelijke leden te zien in een crèmekleurige korte rok en de mannelijke leden droegen een witte gymnastiekbroek. Daarboven werd een groen T-shirt met lange mouwen gedragen, met een geel boordje en gele manchetten. Op de borst prijkte een stervormig embleem met een Griekse E.
De club bood tevens de gelegenheid tot het beoefenen van aerobics, atletiek, bewegen op muziek, gymnastiek, jazzballet, trampolinespringen, turnen, volleyballen en wandelen. Op wandelgebied valt nog het volgende te vermelden: 1984, eerste deelname aan de vierdaagse van Nijmegen. Een groep van 13 tieners (10 meisjes en 3 jongens) plus een leider deden mee. Er werd gekampeerd en de verzorging bestond uit 1 man en 3 vrouwen. Belangstellende ouders verleenden materiële en morele steun. Alle groepsleden behaalden het vierdaagse kruis. De leider behaalde de kroon voor de tweede maal. De intocht vond plaats met 3 vlaggen, die van Gymnastiekvereniging Eendracht, die van provincie Drenthe en die van de Noord Nederlandse Wandelsport Bond. Uiteraard werd bij de intocht uit volle borst gezongen. Nog steeds zijn wandelaars van Wandelvereniging Eendracht actief in Nijmegen. Ook bij andere nationale en internationale eendaagse en meerdaagse wandeltochten. Alleen nu wel als individuele wandelaars. In het jaar 1988 werd het oude tenue uitgebreid met een trainingspak. Het groengele shirt met embleem en de witte broeken + crèmekleurige rokken werden in 1991 afgeschaft en maakten uiteindelijk plaats voor T-shirts, poloshirts, sportshirts en trainingspakken met daarop de naam van de sponsor. In 1985 organiseerden wij de eerste wandeltocht ter gelegenheid van het 75e jubileum. De tweede jubileumwandeltocht was in het jaar 1990 ter gelegenheid van het 80e jubileum. Vanaf 1994 wordt jaarlijks een wandeltocht georganiseerd. Op 20 oktober 2010 is Gymnastiekvereniging Eendracht met A.G.V., Hygiëa en Udi opgegaan in de vereniging Omnigym Assen. De club bestond toen 100 jaar. De wandelafdeling van Gymnastiekvereniging Eendracht ging op 26 april 2010 zelfstandig verder als Wandelvereniging Eendracht en is nu aangesloten bij de K.W.B.N. Ieder jaar wordt er in april de jaarlijkse wandeltocht vanuit Assen georganiseerd. Daarnaast organiseren wij gedurende de maanden oktober t/m maart iedere derde woensdag midweekse wandelingen. De start is altijd op verschillende locaties, zie hiervoor onze flyer of verderop op deze site.

© Eendracht Assen
All Rights Reserved
Terug naar de inhoud